Wednesday, 10 April 2013

Saya Budak Suksis UKM

ASSALAMUALAIKUM


Tetibe harinie rajin pulak nak menconteng. Haha . Oke, ini kerana tengah cuti midsem kan . Tak tahu nak buat apa . So,today . Saya Saleha Azis *pomot fesbuk . haha . Nak bercerita serba sedikit tentang SUKSIS. Mungkin ramai yang tak tahu pasal SUKSIS berbanding pada PALAPES sebab dulu aku pun same je. Sampai sekarang kott still tak boleh nak cerita nama panjang SUKSIS uh . Kalau aku tak silap la,SUKSIS stands for Sukarelawan Kepolisan Siswa Siswi *betulkan aku kalau salah ;)

cik cik suksis :)



SUKSIS ini macam PALAPES juga. Means, dari segi latihan kawad,ada pegang pegang senapang jugak,masuk masuk hutan dan bla bla. Tapi best nya SUKSIS ini. 1st, mesti laa dapat elaun kan. Setiap badan beruniform kat U mesti dapat elaun kecuali tak silap aku BSMM *mcm PBSM laa . 2nd yg best tentang SUKSIS nie,latihan nya cuma hari SABTU je !!! *kalau SUKSIS kat UKM. U lain aku tak pasti.


Ini sebahagian daripada squad junior*squad aku la.
Masa ini tak silap hari perpisahan dgn pegawai .

Kalau ikut plan aku mase masuk masuk U ni,aku nak amik PALAPES tapi masak laa. Latihan setiap masa kott . Just sem dua nie,dorg heaven sikit la. Latihan selang selang . Aku cerita nie bukan laa nak semua benci PALAPES, sume masuk SUKSIS. Tidak . Just nak korg yg tak tahu pasal SUKSIS nie, jadi tahu laa. Sharing is caring meyhh. Setiap badan uniform ada la kelayakan nak masuk. Macam tak rabun. Ada laa basic sikit sikit tentang kawad nie*tipu laa korg langsung tak reti berkawad.Kalu tak reti jugak.Tengok Utube sane !

Beria ?? Ofcos laa. Squad aku johan keseluruhan SANTAS ( Sukan antara squad )
*piala bukan milik aku. Pleasing je:P



Then,nanti ada ujian air kencing.haha. Tak boleh go betul laa dia nak amik air kencing kita taw! Tujuan uhh haruslaahh nak tengok kite nie positif dadah ke tak . Lepas tu, bila da setel sume tu. Akan ada majlis akur janji . Tamat je majlis itu,secara rasmi jadi laa pelatih SUKSIS.

Kalau kat UKM,latihan sebagai pelatih nie selama 3tahun. Lepas je 3tahun,akan ada majlis pertauliyahan *betul ke ejaan aku nie.haha . Then,habis je majlis ini,secara rasmi laa korg akan mendapat title Inspector !

hoho. Tak sabar aku nak tunggu masa tuu. Korg boleh terus nak berkhidmat dgn polis atau pun korg nak amik part time je . So, bagi aku walaupun kadang kadang kita rase mcm mase cuti berehat kite diganggu dgn aktiviti uniform,dgn kawad tghari buta *aku selalu burn taw ! tapi cuba kita fikir benefit nya. Bila kite fikir kelebihan nya , insyaAllah . Kita rase senang nak buat suatu pekerjaan tu. *oke,motivasi kejap .

Hensem kan?? Ncik ini yg lead kawad utk Hari Polis yg ke 206  kat IPG Kajang.
 Sudah tua,sebaya ayah aku mungkin.hehe

Oke laa. Setakat ini aje. Harap membantu mereka yang keliru :)


KS 45 160 . Siti Saleha Azis . *gambar pasport  berbackgroundkan tudung.
Terima kasih Ainur pinjam kan tudung biru 2helai dan henset bb mahal awak . haha


Tuesday, 9 April 2013

SI PEMALAS TEGAR

ASSALAMUALAIKUM

Haha . kalau sudah baca tajuk pun sudah tahu lah betape malas nya aku untuk meng update blog nie.

Oke . The reason why aku tetibe rajin update, kerana blog ini sudah tidak lagi digunakan sebagai kerja rumah merangkap markah utk subjek aplikasi komputer aku. haha . Itu yang bahasa tungang langang uhh. Papepun , im really enjoy last sem and hope this sem i can struggle for better pointer. InsyaAllah .
Oke . That's all for now. Sampai ketemu lagi :P